[O2FL]Tarcie (szorowanie) przy ruszaniu na skręconych kołach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tyron
    Classic
    • 2010
    • 7

michal.bdg, ja mam nowego toura i mam dwie anteny fabrycznie, na dachu i na tylnej szybie, więc masz złe informacje.
    Tyron
  • Marcinooo
    Rider
    • 2009
    • 332

Witam.
    zauważyłem, ze od kilku tygodniu dość często występuje dziwne szorowanie, gdy ruszam przy skręconych w prawo kołach. Czy miał ktoś może podobny problem i co może powodować taki objaw?

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8039
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Marcinooo, temat już był, u mnie jest takie szorowanie przy mocnym skręcaniu kół. Źródłem u mnie są klocki z tarczami. U ciebie przypuszczalnie jest to samo.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Marcinooo
        Rider
        • 2009
        • 332

Zamieszczone przez AdamB
        Marcinooo, temat już był, u mnie jest takie szorowanie przy mocnym skręcaniu kół. Źródłem u mnie są klocki z tarczami. U ciebie przypuszczalnie jest to samo.
        Znalazłem w szukajce temat, ale związany z szorowaniem po po postoju auta. U mnie jednak występuje to niezależnie od postoju, czy też właśnie zrobiłem pewną ilość kilometrów.

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8039
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Marcinooo, ale szoruje Ci podczas jazdy ze skręconymi kołami w prawo czy podczas skręcania na postoju kołami? Czy jeżeli chodzi o jazdę ze skręconymi kołami szoruje też podczas jazdy w deszczu?

Komentarz

• maba8
            Ambiente
            • 2009
            • 168

u mnie coś takiego występuje ale tylko w deszczowe dni
            i przy maksymalnym skręceniu kół niezależnie czy w prawo czy w lewo przy ruszaniu
            później juz tego nie słychać i wydaje mi się że dzwięk jest taki jakby trącej się gumy
            czy o to chodzi ????
            P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• Marcinooo
              Rider
              • 2009
              • 332

Zamieszczone przez AdamB
              Marcinooo, ale szoruje Ci podczas jazdy ze skręconymi kołami w prawo czy podczas skręcania na postoju kołami? Czy jeżeli chodzi o jazdę ze skręconymi kołami szoruje też podczas jazdy w deszczu?
              Szoruje mi przy ruszaniu i nie ma różnicy, czy jest deszczowo czy też nie.

Zamieszczone przez maba8
              u mnie coś takiego występuje ale tylko w deszczowe dni
              i przy maksymalnym skręceniu kół niezależnie czy w prawo czy w lewo przy ruszaniu
              później juz tego nie słychać i wydaje mi się że dzwięk jest taki jakby trącej się gumy
              czy o to chodzi ????
              Trudno jest mi nazwać ten dźwięk.
              Hmm może to jest związane też z tym, czy od pewnego czasu skrzypi mi zawieszenie przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający - ale to raczej jest guma łącznika.
              Ponadto czasami jak kręcę kierownicą na postoju to jest wrażenie jakby sprężyna się blokowała - czyli objaw padniętego łożyska kolumny...

Ehh dzisiaj jade do ASO z inną sprawą, ale poruszę również i te kwestie, bo jest to irytujące, żeby w aucie, które ma 12 kkm występowały takie jaja... :evil:

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8039
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ponadto czasami jak kręcę kierownicą na postoju to jest wrażenie jakby sprężyna się blokowała - czyli objaw padniętego łożyska kolumny...
                Ten sam objaw miałem w swojej OII przy niskim przebiegu, ASO wymieniło mi łożyska kolumny MacPhersona w ramach gwarancji.

Zamieszczone przez Marcinooo
                Jeżeli zgłaszasz w ASO do daj znać o wynikach. U mnie obstawiam klocki hamulcowe z tarczami.

Komentarz

• Marcinooo
                  Rider
                  • 2009
                  • 332

Zamieszczone przez AdamB
                  Ten sam objaw miałem w swojej OII przy niskim przebiegu, ASO wymieniło mi łożyska kolumny MacPhersona w ramach gwarancji.

Jeżeli zgłaszasz w ASO do daj znać o wynikach. U mnie obstawiam klocki hamulcowe z tarczami.
                  Byłem w ASO i pan stwierdził, że skoro to nie zawsze występuje to trudno będzie to zdiagnozować :? I tyle w tym temacie - jak na złość rzeczywiście nic dzisiaj nie szorowało może z tego względu, że cały dzień pada deszcz

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8039
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Byłem w ASO i pan stwierdził, że skoro to nie zawsze występuje to trudno będzie to zdiagnozować
                    Rozbierałem hamulec z prawej strony, czyściłem, jednak dalej słychać jak klocek szoruje po tarczy. W lewym kole tego nie ma. Innych objawów brak, więc nadal jeżdżę. Zostało mi z 6mm klocków,szkoda ich wyrzucić, więc do wiosny dojadę je do końca i wymienię na nowe.

Komentarz

• lend
                      Rider
                      • 2007
                      • 463

Re: [O2FL]Tarcie (szorowanie) przy ruszaniu na skręconych ko

Witam.
                      zauważyłem, ze od kilku tygodniu dość często występuje dziwne szorowanie, gdy ruszam przy skręconych w prawo kołach. Czy miał ktoś może podobny problem i co może powodować taki objaw?
                      Mam podobnie ale bez różnicy czy lewo czy prawo, ruszam powoli ze skręconymi na max kołami i słyszę szorowanie nie wiem co to jest.Kiedyś poruszałem to na forum a nawet sam zdjałem kółko i nic nadzwyczajnego nie znalazłem.
                      MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Marcinooo
                        Rider
                        • 2009
                        • 332

Re: [O2FL]Tarcie (szorowanie) przy ruszaniu na skręconych ko

Zamieszczone przez lend
                        Witam.
                        Mam podobnie ale bez różnicy czy lewo czy prawo, ruszam powoli ze skręconymi na max kołami i słyszę szorowanie nie wiem co to jest.Kiedyś poruszałem to na forum a nawet sam zdjałem kółko i nic nadzwyczajnego nie znalazłem.
                        Widać tak ma być :twisted:

Komentarz

Pracuję...